Visie op leren

Wat willen we onze kinderen hiermee leren?

We willen kinderen bewust maken dat leren een proces is wat in verschillende fases verloopt, ook wel leren leren genoemd.

Wat voor de één een leerkuil is, is voor de ander misschien maar een klein putje in de weg waar makkelijk overheen gestapt kan worden. Maar als je simpelweg over een kuil kan stappen of springen ben je niet aan het leren; je hebt geen moeite of inspanning hoeven leveren en je bent geen uitdagingen

tegengekomen. Je komt dus alleen in de leerkuil terecht als de uitdaging groot genoeg is. De leerkuil haalt je uit je comfortzone en vraagt om inzet en doorzettingsvermogen.

Als een kind een aantal keer succesvol uit de leerkuil is geklommen, verdwijnt het onaangename gevoel dat het met zich mee kan brengen als je in de kuil zit.

De ervaring van het uit de kuil klimmen na het tonen van de juiste inzet, zorgt voor vertrouwen in een goede afloop bij overwinnen van een volgende leerkuil.

 

Hoe weet je dat je aan het leren bent?

De leerkuil laat het aan de hand van de volgende stappen zien:

1. Ik denk dat ik het kanJe krijgt te maken met een nieuwe leerstof of te leren vaardigheid en gaat aan de slag om het aan te pakken. Dit kan een uitdaging, een vraagstuk of een opdracht zijn, bijvoorbeeld: leren schaatsen, rekenen boven het tiental of zich verdiepen in de Egyptische oudheid.

2. Het is toch niet zo makkelijk als ik dachtJe begrijpt het niet gelijk. Het wordt nog ingewikkelder door alle vragen die je jezelf stelt bij het oplossen. Hoe pak ik dit aan? Welke strategie moet ik gebruiken?

3. Ik stop ermee!Je vindt het moeilijk. Misschien geeft het je zelfs een zenuwachtig gevoel en je zou misschien wel op willen geven om zo snel mogelijk te ontsnappen uit deze situatie.  (‘Dat gaat mij toch nooit lukken!’).

4. Ik probeer het nog een keerJe probeert het op een andere manier. Je zet door tot je het probleem hebt opgelost of vaardig bent geworden. Als dat niet alleen lukt, kun je iemand om hulp vragen.  

5. Ik denk dat het gaat lukkenJe hebt het gevoel dat je er, met de inzet die je getoond hebt, toch uit gaat komen.

6. Ik kan het!Je hebt het probleem opgelost! Je hebt de leerkuil van ‘niet vaardig’ naar ‘vaardig’ weten te overbruggen. Je kunt op het proces reflecteren, want je weet hoe je hier bent gekomen. Je hebt vertrouwen in jezelf. Nu heb je ècht het leerproces doorlopen.